"ים הדגנים והנוזלים"
הקיבה היא המקום הראשון בו נעשה עיכול ראשוני של המזון, וכמו כל מערכת בגוף יש לה עקרונות לפיהן היא עובדת. הרבה מבעיות העיכול כמו בחילות, צרבות, נפיחות, או כאבים; נובעים מתפקוד לוקה של הקיבה. במאמר זה אנסה לתאר את התפקוד של מערכת העיכול והקיבה, ועל ידי כך לספק את האופן הרצוי בו יש להתייחס לקיבה, באופן שיגרום לה לתפקוד אופטימלי.
כאשר אנחנו צורכים מזון, הקיבה אחראית לקלוט אותו. בקיבה מתבצע העיכול הראשוני של המזון, וממנה ממשיך מטה להמשך עיכול במעי. במקרה שהקיבה אינה מתפקדת בצורה תקינה, כלומר כיוון הזרימה הינו מעלה, האדם יחווה סימפטומים של מלאוּת, כאב, בחילה ואף הקאות.
ניתן לדמות את תהליך זה למדורה עליה מציבים סיר מרק סמיך וגדוש. המרק עומד על האש ומתבשל.
מרכיביו – ירקות, שורשים ובשר, מתחממים ומתרככים ובסופו של התהליך, הופכים לחומר אשר מזין ונספג בגופנו. כך הרפואה הסינית מדמה את הקיבה. תפקוד לא תקין של הסיר, עשוי לגרום לגלישה את המרק, או לבישול לא תקין של המזון (דבר אשר עשוי להשפיע על האכילה שלו). כך גם מערכת העיכול שלנו, תפקוד לא תקין שלה עלול לגרום לבעיות ולתסמינים שהוזכרו מעלה.
עוד לפני שמדברים על סוג התזונה, ישנם ארבעה עקרונות בסיסיים על מנת לשמור על תפקוד תקין של הקיבה:
1. טמפרטורה
לקיבה טמפרטורה קבועה המסייעת לה לפרק את המזון ולתפקד בצורה יעילה. כאשר אנו מכניסים לגוף מזון בטמפרטורה נמוכה אנו מקשים על הקיבה לבצע את תפקודה.
גם למי שלא היה בסין יצא לרוב לבקר במסעדה סינית , הדבר העיקרי שמאפיין את האוכל הסיני הוא הטמפרטורה.
מוקפץ, מאודה, מטוגן, מבושל – הכל חם! וזאת על מנת לסייע למערכת העיכול לפעול בצורה המיטבית.
2. כמות
נחזור לדימוי הסיר מהפסקה למעלה. לסיר יש נפח מסוים, כך שאם נעמיס את הסיר מעבר למה שהוא מסוגל להכיל הוא יתקשה לבצע את תפקודו ואף יצור בעיות ולא יבשל את המזון בצורה יעילה. ההמלצה היא כאשר אנו מוזגים אוכל לשמור על גודל קבוע של צלחת כך נוכל לעקוב אחרי כמות האוכל שאנו צורכים. כיום אנו יודעים כי משך הזמן מרגע האכילה ועד תחושת השובע עוברות כעשרים דקות. לכן לפני שאנו ממלאים את הצלחת בשנית מומלץ להמתין את משך הזמן הזה.
3. לעיסה
לקיבה אין שיניים והיא לא יודעת לבצע את הפעולה של חלל הפה. לכן, חשוב מאוד להקפיד על לעיסת המזון לפני הבליעה. כאן ניתן לספר סיפור מעניין שממחיש את היופי של הרפואה הסינית, אם נסתכל על מסלול המרידיאן של הקיבה נראה שהוא עובר סביב הפה. הסינים לא הכירו את תפקודה של מערכת העיכול מבפנים אבל היה להם ברור שלעיסה מתקשרת ישירות לתפקוד הקיבה. היום בזכות הרפואה המערבית, אנו מודעים לעָצָב שנקרא הוגוס. עצב זה עובר בחלקו העליון של חלל הפה והוא מעצבב גם את הקיבה. לעיסה גורמת לשפעול של העצב, ועל ידי כך מורה לקיבה להיות מוכנה לקבל את המזון ולהפריש אנזימים שיסיעו לעיכול.
דוגמה זאת מבטאת את האופן בו הרפואה הסינית העתיקה משתקפת באמצעי הרפואה המערבית המודרנית.
4. זמן
השעון הביולוגי הוא מנגנון מוטבע ביצורים חיים. תפקידו לסנכרן את הפעילות הפיזיולוגית וההתנהגותית עם הטבע הסובב אותם. על פי הרפואה הסינית הקיבה יעילה ביותר בשעות הבוקר והצהריים והיא פחות יעילה בשעות הערב ובמיוחד בלילה. לכן ההמלצה היא לא לאכול כלל לאחר שעות הערב.
לסיכום, מערכת העיכול היא חלק בלתי נפרד מתפקודי הגוף, ולכן עלינו להיות קשובים לה ולעודד תפקוד תקין ואופטימלי שלה.
כמו כל שאר מערכות הגוף גם למערכת הזאת יש עקרונות מסוימים ואם אנחנו רוצים להשתמש בה בצורה יעילה עלינו להקפיד על כל אחד מהכללים שהוזכרו מעלה.
Comments