top of page
חיפוש

מה הם מקורות האנרגיה ברפואה סינית והדרכים להעצים אותם?


צילום של סוס סוחב עצים בשדות אורז בסין

״לא אומנות של מה בכך השינה: למענה חייב אתה יום שלם להיות ער״ (ניטשה)

עייפות היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר שאני נתקל בהן בקליניקה. רוב אנשים מגיעים אל הקליניקה ומדווחים על בעיות כאלה ואחרות, אבל דווקא כשהם מזכירים את הבעיה איתה הם הגיעו, הם זורקים כדרך אגב שהם מותשים מאוד.

כמטפל הדבר תמיד מדליק לי נורה. צריך לזכור, הרפואה הסיניתמדברת על תפקודי הגוף. בטיפול נרצה לכוון את הגוף לתפקוד תקין, ולכן כאשר מגיע מטופל עם כל בעיה, למשל כאבי בטן, ובנוסף הוא מדווח שהוא עייף, השאלה הראשונה שאתצוץ היא"למה הוא עייף?" השאלה הזאת הכרחית כדי לפתור את בעיית כאבי הבטן. אם לא אגע בבעיית ההעייפות ממנה סובל המטופל, וזאת למרות שהוא עצמו אינו נותן לעייפות את כובד המשקל העיקרי, לא אוכל לטפל ולפתור את כאבי הבטן.


חשוב להבחין בין שתי צורות שונות של עייפות ולנסות לעמוד על ההבדלים ביניהן. כאשר מגיע אלי מטופל עם בעיית עייפות אני קודם שואל אותו מה עוזר לו יותר לפצות על העייפות: סוכר או שינה?

ההבחנה בין תשישות לעייפות היא מאוד משמעותית ביכולת לאבחן את הבעיה ולתת לה פתרון. אם אותו המטופל טוען כי שינה מספקת את המענה לעייפות, אז ההתייחסות היא לתשישות. לכן השיקום של המערכת תתאפשר רק על ידי שינה תקינה. אם המטופל מדווח שכשהוא אוכל משהו מתוק זה מעיר אותו, אז הבעיה היא של עייפות כתוצאה מתלות בסוכר והעייפות היא של מערכת השרירים. במצב כזה תזונה מאוזנת שלא גורמת לקפיצות של סוכר בדם תסייע.


חשוב לזכור, רפואה סינית היא לא מעשה קסמים, אלא הכוונה של הגוף לתפקד באופן תקין. לכן רפואה סינית, על כל צורותיה, לא תספק לגוף אנרגיה כמעשה קסם, אלא תטפל בכל הגורמים שמונעים מהגוף ליצור אנרגיה בעצמו.

ובכן לגוף יש שלושה מקורות אנרגיה: שינה, תזונה ופעילות גופנית/פעילות חברתית.

מקורות האנרגיה האלו הם גם מקורות האנרגיה היחידים שיש לנו בגוף. כל חוסר של מקור אנרגיה מסוים יגרום לפיצוי על ידי מקור אנרגיה אחר, לדוגמה – אם לא ישנתי מספיק במהלך הלילה במהלך היום ארגיש צורך לאכול מתוק, וזאת על מנת לפצות על המחסור בשינה. כמו שהזכרנו למעלה, שינה ותזונה עונות למערכות אחרות בגוף. לכן, לא משנה כמה מתוק אצרוך על מנת לפצות את החוסר בשני אלו, זה לא יענה לגמרי על הצורך של השינה ואני אצליח לתפקד אבל ארגיש מותש.

כשמישהו מרגיש עייף והוא מעוניין לדעת מה מקור העייפות, עליו לחשוב על כל אחד ממקורות האנרגיה, ולנסות להבין מה אצלו לוקה בחסר. כשמגיע אלי מטופל לקליניקה זה בדיוק המהלך שאני עושה איתו. אם יש לו בעיות שינה אנחנו נעבוד על השינה, אם יש לו רגישות למתוק ותפקוד חסר של מערכת העיכול, אזי על המערכת הזאת נעבוד ואם משהו מונע מממנו לבצע פעילות ספורטיבית או לנהל אורח חיים חברתי אנחנו נתייחס לזה.


לסיכום, תפקוד תקין של הגוף וחיוניות הם הדבר הראשון שיש לשים עליו את הדעת בעת הגעה לטיפול. הוא הכח שיכול לאפשר שינוי ושיפור של כל בעיה תפקודית של הגוף. אבחון הבעיה והמענה הטיפולי שלה יכול ליצור תמורות משמעותיות לתפקודי הגוף.







Comments


bottom of page